Przepis Krzysztofa Urbańczyka na pyszną sałatkę z pikantnych, kiszonych warzyw
Składniki na solankę
4 l wody mineralnej
200 g soli niejodowanej.
Jarzyny do kiszenia
kalafior
kalafior romanesco
topinambur
buraczek żółty oraz chioggia
cykoria
ulubione zioła, czosnek, chili.
Składniki na chutney z cebuli
1 kg czerwonej cebuli
pół litra wina czerwonego, wytrawnego
100 g cukru
20 ml octu winnego
Wykonanie
Kiszone jarzyny. Oczyszczone jarzyny zalać solanką, dodać zioła, chili i zaksisić.
Chutney. Zrobić karmel, zalać winem, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, gotować do momentu, gdy cebula zmięknie, a płyn prawie wyparuje. Zakwasić.
Złożenie dania. Z kiszonych warzyw, pokrojonych w różne struktury (słupki, cząstki, talarki itp) ułożyć estetyczną sałatkę, posypać prażonymi pestkami dyni lub orzechów, dodać chutney i polać vinegretem, przygotowanym na oleju rydzowym.
WEŹ UDZIAŁ I ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY KRZYSZTOFA URBAŃCZYKA:
Gołąbki z liści kiszonej kapusty z nadzieniem z ryby
Smażony filet z karpia
Krem z dyni
Pierś z kurczaka zagrodowego na pure
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?