Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej...

Zupa z dyni - przepis. Zobacz TOP 8 zup naszych Czytelników [PRZEPISY]

Zupa z dyni Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki
1 kg dojrzałej dyni bez skórki
1 duża marchewka
1 mały seler
2 duże dojrzałe pomidory bez skórki
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
3 skrzydełka drobiowe
1 i 1/2 litra wody
2 łyżki masła
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
4 łyżki śmietanki 18 proc.
1 opakowanie grzanek czosnkowych
przyprawy: wegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry

Wykonanie
Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera ugotować wywar. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany, wyjąć skrzydełka, dodać dynię i pomidory. Gotować na małym ogniu.
W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i zeszklić ją na złoty kolor z masłem i czosnkiem. Dodać do zupy. Przyprawić do smaku według uznania.
Kiedy dynia jest już miękka, zdjąć zupę z ognia i trochę ostudzić, a następnie zblendować i jeszcze raz doprawić. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć wodą.
Zupę podawać z grzankami i odrobiną śmietany, apetycznie wygląda posypana pietruszką.

Zobacz również

Wypadek w miejscowości Brojce. 17-letni rowerzysta potrącony przez samochód osobowy

Wypadek w miejscowości Brojce. 17-letni rowerzysta potrącony przez samochód osobowy

Fajny żółty kamper RMF FM odwiedził Ciechocinek. Fajfy przy Grzybku. Zdjęcia

Fajny żółty kamper RMF FM odwiedził Ciechocinek. Fajfy przy Grzybku. Zdjęcia

Polecamy

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi