Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2024. Pomysły na wielkanocny obiad. Co podać na świąteczny obiad [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie nasze propozycje na pyszny, świąteczny obiad wielkanocny.
Zobaczcie nasze propozycje na pyszny, świąteczny obiad wielkanocny. iStock
Wielkanocny obiad – przepisy. Co podać na wielkanocny obiad? Zobacz nasze propozycje na wykwintny, świąteczny obiad!
Kremowa zupa chrzanowa.
Kremowa zupa chrzanowa.

Pomysł na wielkanocny obiad: wielkanocna kremowa zupa chrzanowa z dodatkiem boczku [PRZEPIS]

Składniki na sześć porcji

  • 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
  • 3 kiełbaski białe
  • 4 duże ziemniaki
  • 200 g tartego, ostrego chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 125ml słodkiej śmietanki (30 proc.)
  • 30 dag wędzonego boczku (w miarę chudego)
  • 6 jajek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz kolorowy do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie
Białą kiełbasę obsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do garnka z bulionem i gotować wraz z czosnkiem na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć kiełbaski i czosnek i a dodać tarty chrzan i gotować około 5 minut.
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i dodać do zupy. Do całości dolać słodką śmietankę i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku.

Boczek pokroić w cienkie plastry i usmażyć z każdej strony na kruche chipsy. Część rozkruszyć i dodać do zupy, pozostały boczek podać na wierzchu każdej porcji wraz z jajkiem i kilkoma plastrami białej kiełbasy. Całość posypać natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem.
Przepis Joanny Tokarz

Wykwintna zupa ze szparagami.
Wykwintna zupa ze szparagami.

Pomysł na wielkanocny obiad: zupa ze szparagami „Francuska wiosna” [PRZEPIS]

Składniki

  • 400 g zielonych szparagów
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 ziemniaki
  • 50 ml śmietany 12%
  • pieprz
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland


Wykonanie

Włoszczyznę obrać, marchewkę pokroić na drobniejsze kawałki, pozostałe warzywa włożyć w całości. Ziemniaki obrać, pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Wywar ugotować z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Gdy warzywa będą już ugotowane, zostawić w wywarze marchewkę i ziemniaki, dodać pokrojone szparagi i gotować je do momentu, aż zmiękną. Zupę zblendować. Po osiągnięciu satysfakcjonującej nas gęstej i jednolitej konsystencji kremu, dodać śmietanę, uprzednio hartując ją niewielką ilością ciepłej zupy w osobnym naczyniu. Przed podaniem zupy dodać Chrupiącą sałatkę Bakalland.

Wielkanocna łopatka w cieście.
Wielkanocna łopatka w cieście.

Pomysł na wielkanocny obiad: łopatka z jajkami w kruchym cieście [PRZEPIS]

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 4 kromki chleba lub 2 czerstwe bułki
  • 5-6 jaj
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2-3 łyżeczki sosu ciemnego sojowego lub maggi

Składniki na kruche ciasto

  • 3 szklanki (35 dag) mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 15 dag margaryny
  • 2,5  łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie
Składniki na ciasto zagnieść i odłożyć na 30-40 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chleb lub bułki zalać mlekiem, po nasiąknięciu odcisnąć i rozdrobnić w dłoniach na małe kawałki. Jaja (4-5 sztuk), ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek.

W dużej misce połączyć ze sobą mielone mięso, cebulę i czosnek, chleb, 1 jajo oraz wszystkie zioła i przyprawy.
Tortownicę wysmarować olejem, spód i boki wyłożyć ciastem, nałożyć 3/4 mięsa, ułożyć jaja, przykryć pozostałym mięsem, tworząc zgrabne pagórki. Przykryć wierzch pozostałym ciastem i nakłuć z wierzchu.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, piec około 1,5-2 godzin.
Przepis Agnieszki Sznajder

Wielkanocny schab z jajkiem.
Wielkanocny schab z jajkiem.

Pomysł na wielkanocny obiad: świąteczny schab pieczony z jajkiem [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg schabu w kawałku
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie

Wykonanie
Schab wymyć i osuszyć. Długim ostrym nożem zrobić w nim otwór. Natrzeć przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owinąć folią i zostawić w lodówce na całą noc. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i zamrozić (dzięki temu nie odkształcą się i nie pokruszą podczas wkładania ich do schabu).
Do wydrążonego otworu w schabie włożyć jajka. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia i piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis Moniki Kubackiej

Placek z serem i jajkiem.
Placek z serem i jajkiem.

Pomysł na wielkanocny obiad: placek z serem i jajkiem [PRZEPIS]

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g serka monieckiego topionego kremowego
  • 150 g bryndzy
  • 150 g sera mozzarella
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 żółtka

Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę, cukier i drożdże połączyć, dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej, zarobić elastyczne ciasto i ponownie odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić, uformować 4 równe kulki, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną, z każdej porcji uformować ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłożyć mix wszystkich serów. Tak przygotowane, upiec w rozgrzanym do 280 stopni piekarniku przez ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnąć, na każdy placek wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku.
Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem.

Tradycyjna kaczka z jabłkami.
Tradycyjna kaczka z jabłkami.

Pomysł na wielkanocny obiad: klasyczna kaczka z jabłkami [PRZEPIS]

Składniki

  • kaczka
  • ok. 5-6 jabłek
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki majeranku
  • ostra papryka
  • sól, pieprz i przyprawy, które lubimy

Wykonanie
Zrobić marynatę z miodu, octu, oleju, majeranku, papryki i przypraw. Natrzeć dokładnie marynatą od zewnątrz i wewnątrz kaczkę, obsypać wierzch przyprawami i odstawić na jakiś czas. 2-3 jabłka pokroić na ćwiartki , posypać majerankiem i włożyć do środka kaczki, spiąć i piec kaczkę w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny, obracając chociaż raz w trakcie pieczenia oraz polewać sosem, który się wytworzy. Pod koniec pieczenia 3 jabłka wbić dekoracyjnie do kaczki wykałaczkami i dopiec, aż będą miękkie.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Królik w śmietanie.
Królik w śmietanie.

Pomysł na wielkanocny obiad: królik w sosie śmietanowym [PRZEPIS]

Składniki 

  • królik w kawałkach (ok. 1,5 kg) 
  • 2 łyżki klarowanego masła 
  • 1-2 cebule 
  • 2 szklanki białego wina lub wody 
  • 2 ząbki czosnku 
  • wegeta, sól, pieprz ziołowy do smaku 
  • 250 ml śmietanki słodkiej 30 proc.

Wykonanie
1 łyżeczką soli i wegety, pieprzem oraz czosnkiem natrzeć mięso, pozostawić w lodówce na cała noc. Usmażyć na rumiano na klarowanym maśle, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę, wlać wino lub wodę i dusić pod przykryciem około 90 minut (w razie potrzeby podczas duszenia dolać wody). Dolać śmietankę i gotować kilka minut, aż sos delikatnie zgęstnieje.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Koniuszy

Soczysta pierś z kaczki.
Soczysta pierś z kaczki.

Pomysł na wielkanocny obiad: soczysta pierś z kaczki w sosie żurawinowo-kawowym [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 piersi z kaczki ok. 250-300 g
  • sól, pieprz
  • zioła

Składniki na sos

  • 300 g żurawiny
  • 100 g ziaren kawy
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 3 łyżki miodu
  • 50 gram masła

Wykonanie
Oczyścić piersi, następnie osuszyć i ponacinać skórę nożem, oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Na patelni ułożyć mięso skórą do dołu, obsmażyć z obu stron tak aby miało złoty kolor.
Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wstawić mięso na 15 minut. W tym czasie wlać wino do naczynia, wsypać ziarna kawy i zagotować, odstawić na 5 minut, aby wino nabrało aromatu. Oddzielić ziarna kawy od wywaru, następnie gotując na małym ogniu dodać żurawinę i miód. Redukować około 5 minut, pod koniec dołożyć masło. Gotowe piersi z kaczki podawać na lustrze sosu. Proponowane dodatki: puree z batatów. Smacznego.
Przepis Stanisława Małucha

Świąteczny schab.
Świąteczny schab.

Pomysł na wielkanocny obiad: schab z suszonymi pomidorami i oliwkami [PRZEPIS]

Składniki

  • kilogram schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • słoik pomidorów suszonych w oleju
  • masło
  • łyżka miodu
  • kilkanaście oliwek nadziewanych czosnkiem lub papryką
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • sól, pieprz

Wykonanie
Pomidory pokroić w paski, oliwki na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Schab naciąć wzdłuż dłuższego brzegu, nie rozcinając do końca, natrzeć dokładnie czosnkiem, solą i pieprzem, ziołami, odstawić na co najmniej 2 godziny. Nałożyć na płat mięsa pomidory i oliwki, złożyć i obwiązać nitką.
Obsmażyć na maśle na patelni ze wszystkich stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać tłuszczem ze smażenia i piec 1,5 godz., często podlewając wytapiającym się sosem. Pod koniec posmarować miodem i posypać grubo zmielonym pieprzem.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Sernik na słono z jajkiem.
Sernik na słono z jajkiem.

Pomysł na wielkanocny obiad: sernik na słono z dodatkiem łososia i jajek [PRZEPIS]

Składniki na spód

  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g masła

Składniki na masę serową

  • 0,6 kg twarogu półtłustego
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 200 g łososia wędzonego na zimno
  • 12 jaj przepiórczych
  • 1 pęczek koperku
  • 4 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego w ziarnach

Składniki na kruszonkę

  • 100 g mąki
  • 120 g masła
  • 70 g sera żółtego Gouda MSM Mońki


Wykonanie

Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.
Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Następnie dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać i tak przygotowaną masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo (2 minuty od zagotowania) i obrane jajka przepiórcze.
Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową.
Tak przygotowany sernik upiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zapiec od góry, aż kruszonka nabierze ładnego, jasnozłotego koloru. Całość udekorować serduszkami wyciętym z plastrów ugotowanego buraka.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wielkanoc 2024. Pomysły na wielkanocny obiad. Co podać na świąteczny obiad [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na andrychow.naszemiasto.pl Nasze Miasto