Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szkodzą sercu. Znajdziesz je nawet w zdrowej żywności. Mogą doprowadzić do zawału i udaru. Czym zastapić cukry dodane?

Monika Góralska
Monika Góralska
Cukier dodany znajdziemy nie tylko w słodyczach, ale też w sokach owocowych.
Cukier dodany znajdziemy nie tylko w słodyczach, ale też w sokach owocowych. racorn/123rf.com
Cukier szkodzi, a najnowsze badanie naukowców z Oksfordu dowodzi, że może doprowadzić nawet do zawału serca czy udaru mózgu. Zbyt duża ilość cukrów dodanych w diecie znacznie zwiększa bowiem ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Cukry te występują nie tylko w przetworzonej żywności, ale też w naturalnych produktach. Sprawdź, czym są cukry dodane i jak ich unikać oraz czym zastąpić w diecie.

Spis treści

Cukier szkodzi sercu i może doprowadzić do zawału lub udaru

Choroby sercowo-naczyniowe takie jak zawał serca czy udar mózgu są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Choroby te powiązane są z niewłaściwą dietą bogatą w produkty przetworzone, węglowodany i tłuszcze nasycone. Naukowcy zauważyli, że na ich występowanie ma wpływ nie tyle ilość spożywanych węglowodanów, ale raczej ich jakość. Badacze z Uniwersytetu Oksfordzkiego w Wielkiej Brytanii chcieli więc sprawdzić jaki jest związek między rodzajami i źródłami węglowodanów w diecie a częstością występowania chorób układu krążenia.

Zobacz także: Ten ból oznacza problem z wątrobą. Jeśli się pojawi, nie czekaj. Zregeneruj wątrobę w prosty sposób

W badaniu wzięło udział 110 497 uczestników brytyjskiego Biobanku w wieku od 37 do 73 lat, u których wyjściowo nie występowały choroby sercowo-naczyniowe ani cukrzyca. Uczestników obserwowano przez ponad 9 lat. Po tym czasie u 4188 uczestników rozwinęły się choroby sercowo-naczyniowe, w tym u 3138 wystąpiły choroby serca, a 1124 osoby miały udar mózgu.

Sprawdź także: Lubisz słodycze i słodkie napoje? Możesz mieć niedobory witamin

Okazało się, że całkowite spożycie węglowodanów nie było związane z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Jednak wyższe spożycie tzw. wolnych cukrów, czyli cukrów dodanych wiązało się z częstszym występowaniem tego rodzaju chorób i wyższymi stężeniami trójglicerydów we krwi. Każde dodatkowe 5 proc. energii z cukrów dodanych, podwyższa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych o 7 proc. Autorzy stwierdzili, że ryzyko chorób serca było o 6 proc. wyższe, a ryzyko udaru o 10 proc. wyższe.

Na szczęście jest też dobra wiadomość: niekorzystny wpływ cukrów dodanych niweluje spożywanie błonnika. W badaniu każde 5 gramów błonnika dziennie wiązało się z niższym o 4 proc. ryzykiem rozwoju choroby sercowo-naczyniowej. Wyższe spożycie błonnika i zastąpienie rafinowanej skrobi zbożowej i cukrów dodanych odpowiednio skrobią pełnoziarnistą i cukrami naturalnymi (np. pochodzącymi z całych owoców i warzyw) może chronić przed incydentami chorób sercowo-naczyniowych. Jednak związek ten nie wpływa na wskaźnik masy ciała (BMI).

Czym są cukry dodane i w jakich produktach się znajdują?

Wolne cukry, to cukry dodane, czyli węglowodany proste i dwucukry dodawane do żywności przez producenta, kucharza lub konsumenta w celu nadania potrawie słodkiego smaku. Dodawane są one jednak także do potraw słonych, aby wzmocnić i podkreślić ich smak. Część z nich występuje naturalnie w owocach i warzywach, ale na skutek różnych procesów są od nich sztucznie oddzielone. Powstają np.na skutek wyciskania soku z owoców. Dlatego naukowcy jako cukry dodane uwzględnili także soki owocowe, miód i syropy. Natomiast cukry występujące naturalnie w całych owocach i warzywach nie należą do cukrów dodanych i w badaniu stały one w opozycji do cukrów zwiększających ryzyko chorób serca czy układu krążenia.

Autor badania, Cody Watling, doktorant na Uniwersytecie Oksfordzkim, powiedział, że uczestnicy badania najczęściej jedli produkty zawierające cukry dodane w postaci wyrobów cukierniczych takich jak ciastka, słodkie wypieki i bułeczki. Uczestnicy spożywali także soki owocowe, napoje słodzone cukrem i desery oraz warzywa i owoce konserwowe.

Jak zmniejszyć ilość cukru w diecie?

Osoby, u których występowało największe ryzyko chorób serca lub udaru, spożywały około 95 g cukrów dodanych dziennie, czyli 18 proc. dziennego spożycia energii. Natomiast według wytycznych cukier powinien dostarczać do 10 proc. energii w diecie, czyli do 200 kcal (50 g) przy dawce 2000 kcal dziennie.

Najlepszym sposobem na zmniejszenie spożycia cukrów dodanych w diecie jest stopniowe redukowanie ich ilości w potrawach i napojach. Aby przyzwyczaić organizm, a zwłaszcza kubki smakowe do mniej słodkich produktów dodawaj o pół łyżeczki mniej cukru do kawy czy herbaty. W każdym przepisie zredukuj ilość dodawanego cukru czy słodzika najpierw o 1/4, a następnie o połowę.

Słodkie, kolorowe napoje zastąp sokami i pij je na pół rozcieńczone z wodą, a wody smakowe zastąp zwykłą wodą z dodatkiem soku z cytryny lub limonki. Często jest też tak, że cukier zastępuje i wypiera z naszej diety produkty pełnowartościowe i odżywcze. Dlatego zamiast ciastek czy pączka sięgnij po owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, które są bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Są też słodkie i dostarczają energii, a błonnik daje uczucie sytości i dzięki temu niweluje chęć podjadania pomiędzy posiłkami.

Dzięki niewielkim modyfikacjom diety obniżysz poziom cukru we krwi, zadbasz o sylwetkę i zmniejszysz stan zapalny w organizmie. To wszystko pozwoli na zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2, miażdżycy oraz chorób serca i układu krążenia, takich jak zawał czy udar.

Cukier pod kontrolą

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szkodzą sercu. Znajdziesz je nawet w zdrowej żywności. Mogą doprowadzić do zawału i udaru. Czym zastapić cukry dodane? - Strona Zdrowia

Wróć na andrychow.naszemiasto.pl Nasze Miasto