Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjna świąteczna zupa powinna być przygotowana z...
fot. olbann/123RF

Święta na diecie? Poznaj proste przepisy, które pozwolą uniknąć objawów niestrawności, w tym bólu brzucha, zgagi i uporczywych wzdęć

Barszcz czerwony

Tradycyjna świąteczna zupa powinna być przygotowana z zakwasu buraczanego, jednak równie smaczny będzie barszcz przygotowany z gotowanych buraków. W święta warto postawić na klarowną i niezabielaną zupę.

Buraki czerwone są źródłem betaniny, czyli związku działającego odtruwająco i oczyszczająco, co korzystnie wpływa na pracę wątroby i poprawia trawienie. Tradycyjny barszcz można przygotować na warzywnym wywarze, bez dodatku mięsa. Warto również zrezygnować z podawania drożdżowych pasztecików, na rzecz uszek z cienkiego ciasta pierogowego.

Klarowny barszcz bez dodatków w porcji 250 ml ma ok. 25 kcal, natomiast z dodatkiem 3 uszek już ok. 150 kcal.

Składniki: 2 litry bulionu warzywnego, 0,5 kg buraków, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 7 suszonych grzybów, majeranek, pieprz, odrobina cukru i soli do smaku.

Przygotowanie: surowe buraki należy pokroić w kostkę i dodać do gotującego się bulionu, razem z łyżką soku z cytryny i wcześniej namoczonymi grzybami. Całość trzeba gotować ok. 1 h.

Barszcz należy przecedzić przez sito i przyprawić.

Zobacz również

Wypadek na ul. Długiej w Olkuszu. Kto kierował? Policja ustala prawdę

Wypadek na ul. Długiej w Olkuszu. Kto kierował? Policja ustala prawdę

"Piłka nożna dla kibiców". Ruch wpuścił Lecha na Stadion Śląski

"Piłka nożna dla kibiców". Ruch wpuścił Lecha na Stadion Śląski

Polecamy

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Przegląd kwietnia w Andrychowie

Przegląd kwietnia w Andrychowie

Ziołowa czeska Becherovka kupiona przez wadowicki Maspex

Ziołowa czeska Becherovka kupiona przez wadowicki Maspex