Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Panierowane kluseczki z kaszy manny Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Smaki dzieciństwa. TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników [PRZEPISY]

Panierowane kluseczki z kaszy manny Joanny Tokarz

Składniki na ok 30 sztuk

750 ml wody
1/3 łyżeczki soli
3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej

Dodatkowo
1 małe jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
cukier kryształ do posypania po wierzchu

Wykonanie

Odmierzoną ilość wody delikatnie posolić i Zagotować. Kaszę zalać odrobiną wody i wymieszać. Wlać ją na gotującą się wodę mieszać aż do ponownego zagotowania. Przelać na przygotowaną formę (wymiary ok 25x25cm) wyłożoną folią spożywczą i zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Z twardej kaszki wyciąć foremką kształtne kluseczki. Pozostałą kaszę ponownie zlepić i rozwałkować- aż do całkowitego wykorzystania.
Kluseczki zapanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor i odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem kryształem.

Zobacz również

Akty wandalizmu we Włocławku. W 2024 roku odnotowano zniszczenia! Zdjęcia

Akty wandalizmu we Włocławku. W 2024 roku odnotowano zniszczenia! Zdjęcia

Wisła Kraków kontra Lechia Gdańsk z bitwą o licencje w tle

Wisła Kraków kontra Lechia Gdańsk z bitwą o licencje w tle

Polecamy

Pierwsza matura unieważniona! Dlaczego? Szef CKE zdradza szczegóły

Pierwsza matura unieważniona! Dlaczego? Szef CKE zdradza szczegóły

Ten makaron ze szparagami i kurczakiem zrobisz w mig. Prosty i pyszny obiad

Ten makaron ze szparagami i kurczakiem zrobisz w mig. Prosty i pyszny obiad

Ekspert ocenia tematy maturalne – mogą być problematyczne

Ekspert ocenia tematy maturalne – mogą być problematyczne