Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Białczańska zupa scypa...
fot. Fot. KGW z Białki

Regionalne zupy, jakich nie znacie! Tak się gotuje w Małopolsce [PRZEPISY]

Białczańska zupa scypa

- Zupa scypa to tzw. zupa biedaków. Na pierwszy rzut oka nic specjalnego, ale jest całkiem smaczna – przekonują Panie ze Stowarzyszenia Gospodyń w Białce.

Składniki
1/2 główki kapusty
mleko
2 łyżki masła
sól
ziemniaki

Wykonanie
1/2 główki kapusty grubiej poszatkowanej ugotować w wodzie pół na pół z mlekiem, odlać. Zalać mlekiem (1 litr) i dalej gotować. Dodać 2 łyżki masła, sól do smaku. Podawać z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.

Zobacz również

Narodowa flaga niesiona przez mieszkańców i piękny koncert w Stalowej Woli [FOTO]

Narodowa flaga niesiona przez mieszkańców i piękny koncert w Stalowej Woli [FOTO]

Dzień Flagi. Przemarsz ze 100-metrową biało-czerwoną uliczkami Żywca. ZDJĘCIA

Dzień Flagi. Przemarsz ze 100-metrową biało-czerwoną uliczkami Żywca. ZDJĘCIA

Polecamy

Piłkarska środa (i wtorek) w Małopolsce. Mecze od IV ligi do okręgówek

Piłkarska środa (i wtorek) w Małopolsce. Mecze od IV ligi do okręgówek

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

Od czego robią się przebarwienia i jak się ich pozbyć? To radzą ekspertki

Od czego robią się przebarwienia i jak się ich pozbyć? To radzą ekspertki