Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lwia grzywa – grzyb o zaskakujących właściwościach. Soplówka jeżowata może zmniejszyć ryzyko demencji. Na co jeszcze pomaga lwia grzywa?

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Soplówka jeżowata jest jadalna, jednak ogólnie dostępne są tylko suplementy diety z tego grzyba.
Soplówka jeżowata jest jadalna, jednak ogólnie dostępne są tylko suplementy diety z tego grzyba. Karel Bock/Getty Images
Soplówka jeżowata, ze względu na swój wygląd znana także jako lwia grzywa, to grzyb ceniony w medycynie chińskiej, a obecny również w polskich lasach, choć rzadki i objęty ochroną. Grzyb polecany ze względu na właściwości przeciwzapalne i przeciwdepresyjne okazał się w nowych badaniach niezwykle obiecującym lekiem wspierającym pamięć. Na rynku dostępne są suplementy diety z wyciągiem z Hericium erinaceus pochodzącym z upraw. Wyjaśniamy, jak jakie jest działanie soplówki jeżowatej na mózg i układ nerwowy.

Spis treści

Soplówka jeżowata na refluks, odchudzanie, ale też choroby układu nerwowego

Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) to jadalny grzyb o właściwościach leczniczych. Rośnie na rozkładającym się drewnie również w Polsce, choć tu jest na wymarciu i pod ochroną.

Gatunek nazywany lwią grzywą był wykorzystywany od czasów antycznych w medycynie Wschodu, a w tradycyjnej medycynie chińskiej ceni się zwłaszcza jego działanie w chorobach układu pokarmowego, m.in. wrzodach żołądka czy nowotworach jelit, a także refluksie i niestrawności.

Ponieważ lwia grzywa zawiera stymulujące odporność polisacharydy, w organizmie działają nie tylko miejscowo, ale też ogólnoustrojowo. Wspomagając prawidłową mikroflorę jelitową poprawia też parametry krwi, takie jak poziom cukru i lipidów, a także utrzymanie prawidłowej masy ciała i odchudzanie.

Zobacz: „Grzyb zombie” z serialu „The Last of Us” to w rzeczywistości gatunek, który wspomaga leczenie raka i jest dostępny w suplementach diety.

Działanie soplówki na układ nerwowy zostało potwierdzone znacznie później niż to w schorzeniach trawiennych. Ważne odkrycie dotyczyło jej właściwości pobudzających produkcję czynnika wzrostu nerwów (NGF). Takie działanie mają erinacyny i hericenony, antyoksydanty obecne w wyciągu z owocników i grzybni, które są pochodnymi terpenów. Stosowano je eksperymentalnie i z pozytywnym skutkiem w schorzeniach neurologicznych, takich jak choroba Parkinsona, Alzheimera czy stwardnienie rozsiane. Wstępne dane wskazywały także na działanie przeciwdepresyjne grzyba.

Polecamy też:

Eksperymentalny lek na pamięć z lwiej grzywy

Właściwości soplówki dotyczące wzmacnianie regeneracji nerwów obwodowych zwróciły uwagę naukowców z australijskiego Uniwersytetu Queensland, którzy poddali je dalszym badaniom wraz ze swoimi kolegami z uczelni koreańskich. Udało im się wyizolować i zidentyfikować nowe biologicznie aktywne związki, do których należy monoterpen o nazwie hericen C i powiązana z nim pochodna izoindoliny N-de-fenyloetylo-izoheryceryna (NDPIH).

Związki te wyróżniała wyjątkowo silna zdolność do promowania wzrostu neurytów w neuronach hipokampa, czyli części mózgu odpowiedzialnej za pamięć i przetwarzanie emocji. Neuryty, nazywane też aksonami, to natomiast rodzaj długich wypustek komórek nerwowych (neuronów), które przekazują sygnały z ich wnętrza do kolejnych komórek w tkance neuronalnej.

Zobacz też: Grzyby należą do najzdrowszych produktów. Sprawdź ich właściwości antyrakowe i antywirusowe! Przedstawiamy najlepsze gatunki grzybów.

Badane substancje promowały także rozległy wzrost rozgałęzień tych aksonów w hodowanych neuronach hipokampu, nawet przy braku surowicy. Ta wyjątkowa aktywność neurotroficzna jest o tyle cenna, że związki te łatwo przenikają barierę krew-mózg.

– W testach laboratoryjnych mierzących neurotroficzne działanie związków wyizolowanych z Hericium erinaceus na hodowane komórki mózgowe odkryliśmy nieoczekiwanie, że promują wzrost wypustek neuronów, wydłużając je i łącząc z innymi komórkami nerwowymi – wyjaśnia jeden z badań prof. Fryderyk Meunier. Za pomocą mikroskopii superrozdzielczej dostrzegliśmy, że ekstrakt z grzybów i jego aktywne składniki znacznie zwiększają rozmiar stożków wzrostu aksonów, które są szczególnie ważne dla komórek mózgowych, aby zbierały sygnały ze swojego otoczenia i nawiązywały nowe połączenia z innymi neuronami w mózgu.

Zdaniem badaczy odkrycie to pomoże opracować zastosowania grzyba mogące chronić przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych i wspomagając ich leczenie. Lek ze wskazanych związków wymaga opracowania, ale już teraz można korzystać z neuroprotekcyjnych właściwości soplówki jeżowatej, sięgając po suplementy z otrzymanym z niej wyciągiem, a także zmielonym grzybem suszonym. Są polecane profilaktycznie m.in. przy zaburzeniach trawienia i odporności, a także w ochronie przed demencją.

Źródła:

Więcej na temat tych właściwości leczniczych grzybów:

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę
Warszawa, ul. Senatorska 12
Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na andrychow.naszemiasto.pl Nasze Miasto