Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zdrowszym wyborem może okazać się przygotowanie własnego...
fot. witaj w środku/Getty Images

Czym zastąpić tradycyjny majonez? Przedstawiamy jego lżejsze zamienniki. Sprawdź, których produktów możesz użyć do potraw zamiast majonezu

Majonez domowy

Zdrowszym wyborem może okazać się przygotowanie własnego majonezu, który nie będzie zawierał konserwantów, zagęstników i podobnych dodatków. Porcja 100 g domowego majonezu będzie stanowić źródło ok. 650 kcal. Jak go przygotować?

Składniki:

• 2 żółtka jaj,
• 1,5 łyżki musztardy,
• 100 ml oleju rzepakowego,
• 1/2 łyżeczki soli,
• 3 łyżki octu,
• 4 łyżeczki cukru pudru,
• 1/2 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:
Jajka zanurz we wrzątku na kilka sekund, a następnie oddziel białka od żółtek – w przepisie nie będą potrzebne białka, dlatego możesz użyć ich do przygotowania puszystego omletu. Do żółtek dodaj sól, ocet, musztardę, cukier i pieprz, po czym powoli mieszaj ręczną trzepaczką lub blenderem na niskich obrotach. Małymi porcjami dodawaj olej i dokładnie mieszaj do momentu powstania masy o jednolitej i gładkiej konsystencji. Gotowy majonez trzymaj w lodówce i spożyj w ciągu 10 dni.

Zobacz również

Prawie tysiąc motocyklistów na otwarciu sezonu w Kołczygłowach (ZDJĘCIA)

Prawie tysiąc motocyklistów na otwarciu sezonu w Kołczygłowach (ZDJĘCIA)

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje

Polecamy

Burza w krakowskim futbolu. "Utrata zaufania" kontra "strach przed wyborami"

Burza w krakowskim futbolu. "Utrata zaufania" kontra "strach przed wyborami"

Wypalenie macierzyńskie niszczy od środka. Co to takiego i jakie są objawy? Sprawdź

Wypalenie macierzyńskie niszczy od środka. Co to takiego i jakie są objawy? Sprawdź

2. sezon Wednesday. Zdjęcia ruszyły! My już znamy szczegóły tej części

2. sezon Wednesday. Zdjęcia ruszyły! My już znamy szczegóły tej części