Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Trwa Tydzień Książki - 50 tygodni w Mieście Nauki. Zobacz program

Trwa Tydzień Książki - 50 tygodni w Mieście Nauki. Zobacz program

Noc Muzeów 2024 w Wieluniu i Ożarowie. Zobaczcie, jakie atrakcje przygotowano

NOWE
Noc Muzeów 2024 w Wieluniu i Ożarowie. Zobaczcie, jakie atrakcje przygotowano

Polecamy

Masz 24 godziny. Wykorzystaj je właściwie. Ile czasu siedzieć, spać i ruszać się?

Masz 24 godziny. Wykorzystaj je właściwie. Ile czasu siedzieć, spać i ruszać się?

Zabójczy ból głowy. Częściej prowadzi do samobójstw! Odczuwasz go?

Zabójczy ból głowy. Częściej prowadzi do samobójstw! Odczuwasz go?

Telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To może być oszustwo

Telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To może być oszustwo