Czy ceny żywności będą dalej tak dotkliwie rosły? Katarzyna Karpa-Świderek mówi o tym, czy żywność przestanie drożeć.
Jak podaje Główny Urząd Statystyczny: w sierpniu 2017 r., zarówno w skupie, jak i na targowiskach odnotowano spadek cen większości produktów roślinnych, za wyjątkiem jęczmienia w skupie i ziemniaków na targowiskach. Na targowiskach obniżeniu uległy także ceny żywca rzeźnego, przy jednoczesnym wzroście cen tych produktów w skupie. Na przestrzeni roku na obu rynkach wzrosły ceny podstawowych produktów rolnych. Niższe niż przed rokiem były tylko w skupie ceny ziemniaków, żywca wieprzowego i drobiowego.
Ceny w skupach zdecydowanie różnią się od tych w sklepach. Cóż, w końcu to popyt, a nie rachunek ekonomiczny kształtuje ceny. Tracą producenci i klienci.
Profesor Jerzy Sadowski - lekarz z powołania
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?