Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Drogie masło, owoce, mięso, nawet cukier. Dlaczego żywność drożeje?

MP
Jabłka czy śliwki są drogie, bo wiosną były przymrozki. Mięso, bo zlikwidowano część hodowli. Masło, bo taki jest światowy trend. Ale cukier? Dlaczego żywność tak szybko drożeje?

Czy ceny żywności będą dalej tak dotkliwie rosły? Katarzyna Karpa-Świderek mówi o tym, czy żywność przestanie drożeć.

Jak podaje Główny Urząd Statystyczny: w sierpniu 2017 r., zarówno w skupie, jak i na targowiskach odnotowano spadek cen większości produktów roślinnych, za wyjątkiem jęczmienia w skupie i ziemniaków na targowiskach. Na targowiskach obniżeniu uległy także ceny żywca rzeźnego, przy jednoczesnym wzroście cen tych produktów w skupie. Na przestrzeni roku na obu rynkach wzrosły ceny podstawowych produktów rolnych. Niższe niż przed rokiem były tylko w skupie ceny ziemniaków, żywca wieprzowego i drobiowego.

Ceny w skupach zdecydowanie różnią się od tych w sklepach. Cóż, w końcu to popyt, a nie rachunek ekonomiczny kształtuje ceny. Tracą producenci i klienci.

Profesor Jerzy Sadowski - lekarz z powołania

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto